Порівняльна характеристика видобувної промисловості України та Гренландії: основні аспекти та особливості (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Стаття розглядає роль виробничої промисловості в економіках України та Гренландії, підкреслюючи її вплив на економічне зростання, створення робочих місць та розвиток інфраструктури. Україна має багаті ресурси, зокрема вугілля і залізну руду, які забезпечують внутрішні потреби та експорт. Гренландія, з іншого боку, демонструє потенціал завдяки своїм запасам мінералів і нафти, але стикається з екологічними викликами та потребами в модернізації інфраструктури. Обидві країни стикаються з проблемами, такими як екологічний вплив на отримання, що потребує адаптації технологій та стратегії управління ресурсами. Стаття також аналізує дослідження українських і міжнародних вчених, які досліджують ефективність управління ресурсами в умовах глобальних викликів. Порівняння підходів України та Гренландії може виявити кращі практики для покращення економічної стійкості. Дослідження акцентує увагу на необхідності адаптації до нових умов, зокрема в контексті воєнного стану в Україні, і ставить мету виявити, як країни справляються з наслідками видобувної промисловості. У статті висвітлюється важливість балансу між економічними вигодами та екологічними ризиками, що підкреслює потребу в нових стратегіях управління для забезпечення довгострокової стабільності. Окупація Східної частини України суттєво вплинула на економіку країни та її фінансову систему, що привело до великих матеріальних втрат внаслідок фізичного знищення житла, інфраструктури, а також соціальних і промислових об’єктів. Зниження обсягів видобутку вугілля негативно вплинуло на енергетичну безпеку України, наша значна частина теплових електростанцій (ТЕС) залишилася без необхідного пального. Пошкодження вугледобувної та транспортної інфраструктури, а також закриття та затоплення шахт у результаті бойових дій. Окупація має серйозні екологічні наслідки, такі як забруднення води і руйнування будівель. У той же час глобальне потепління відкрило нові можливості для отримання корисних копалин у Гренландії, що викликало інтерес Китаю до контролю над регіоном. Проте інтереси китайських інвесторів виявилися некоординованими та обмеженими, оскільки китайська влада не чинить тиску на них для інвестування в екологію. Китай також розглядає Арктику як новий важливий регіон для економічної присутності, що може призвести до зростання напруженості у відносинах з Данією та США. Крім недостатніх інвестицій з боку США та Данії в Гренландію, китайські інвестиції можуть бути представлені як можливість для економічного розвитку острова, але водночас викликають побоювання в Данії щодо втрати контролю над природними ресурсами. Гренландія намагається збалансувати своє прагнення до автономії та інтересів Данії, у той час як Україна стикається з геополітичними проблемами внаслідок конфлікту з Росією. Обидві країни розвивають гірничодобувну промисловість, проте мають різні виклики, зокрема екологічні, соціальні та політичні. Проте після початку війни з’явилися нові проблеми, які потребують великих капіталовкладень та швидкого прийняття рішень.
Keywords: видобувна промисловість; Україна; Гренландія; природні ресурси; екологія; інвестиції; структурні зміни економіки