Облікове забезпечення аналізу ефективності маркетингової діяльності підприємств (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Аналіз ефективності маркетингової складової діяльності підприємств ґрунтується на використанні системи показників. Для їх формалізації використовується інформація, що ґрунтується на використанні даних системи бухгалтерського обліку та звітності. Зазначені показники забезпечують вибір та застосування аналітичних процедур стосовно облікових сегментів маркетингової діяльності, до яких відносяться сегменти пошуку клієнтів, опрацювання замовлень, продажу та розрахунків. Система показників охоплює: дані щодо величини, динаміки та структури витрат, пов’язаних з реалізацією маркетингових заходів; дані стосовно доходів, що відповідають зазначеним витратам; показники, вимірювання яких не передбачає використання вартісних параметрів; показники витратомісткості та витратовіддачі; дані щодо співвідношення динаміки доходів і витрат, пов’язаних зі здійсненням маркетингової діяльності. Дані, які можуть бути використані для формалізації зазначених показників, можуть бути отримані з первинних облікових документів, облікових реєстрів, а також форм фінансової, управлінської фіскальної, статистичної та інших видів звітності.
Keywords: маркетингова діяльність; ефективність; аналіз; облік; аналітичні показники