Міграція кадрового потенціалу України як загроза економічній безпеці (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Проблема поглиблення міграційних процесів, зменшення економічно активного населення в Україні загострилася в умовах війни. Це вимагає проведення ґрунтовних досліджень та розроблення стратегічних підходів до збереження кадрового потенціалу як основи економічної безпеки України. У статті, на основі офіційних даних UNFPA та НБУ, проведено оцінювання наявного кадрового потенціалу України. Встановлено зниження кадрового потенціалу України та обґрунтовано головні детермінанти зовнішньої міграції населення. Окреслено ризики економічній безпеці країни у зв’язку з посиленням міграційних процесів. Обґрунтовано необхідність розроблення комплексної державної стратегії для пом’якшення наслідків масової міграції.
Keywords: кадровий потенціал; міграційні процеси; економічно активне населення; економічна безпека