Імплементація стратегії сталого розвитку економіки України в умовах післявоєнної відбудови (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглядаються практичні засади імплементації стратегії сталого розвитку економіки України в умовах післявоєнної відбудови. Дослідження ґрунтується на аналізі макроекономічних показників, динаміки ВВП та структурних змін у ключових секторах економіки. Встановлено, що відновлення економіки потребує комплексного підходу, який включає інституційні реформи, технологічні інновації та екологічну стійкість. Зокрема, формування сприятливого інвестиційного клімату, розвиток людського капіталу та підвищення ефективності державного управління є важливими складовими економічної стратегії. Зазначено, що значна роль у відбудові економіки належить державній політиці, що сприяє стимулюванню експорту, розширенню внутрішнього ринку та гармонізації законодавства України з європейськими стандартами. Дослідження показало, що стратегія сталого розвитку економіки України повинна враховувати не лише макроекономічні показники, але й структурні зміни, інвестиційну активність та рівень інтеграції у світовий економічний простір. Виявлено, що позитивні тенденції у ключових секторах економіки свідчать про можливість поступового відновлення та закладають підґрунтя для довгострокового сталого розвитку.
Keywords: економічний розвиток; відновлення економіки; сталий розвиток; макроекономічні показники; глобальні виклики; інвестиції; державна політика