Економічні аспекти застосування угоди про розподіл продукції під час освоєння українських надр США (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглянуто використання угод про розподіл продукції, як високу інструмент формування високої прибутковості для бюджету держави-власника корисних копалин на рівні 60-70% від загального прибутку за видобувним проектом. Крім того, інструментарій дозволяє формувати додаткову супутню інфраструктуру, що позитивно відбивається на поточній соціально-економічній ситуації. Президент США Дональд Трамп заявив, що хоче укласти з Україною угоду про надання допомоги в обмін на гарантії доступу до рідкісноземельних металів. Сьогодні відбуваються активні дискусії щодо вимоги від США із передачі українських надр у користування на суму у 300 млрд. доларів США. Автори вважають, що пропозиція від США є унікальною можливістю для України щодо ефективного освоєння надр, створення нових робочих місць, наповнення державного бюджету та розвиток супутніх бізнесів, що створюють додану вартість сировині. У публікації розглянуто застосування економічно-правового інструменту – угоди про розподіл продукції на прикладі досвіду Казахстану та України, а також здійснено аналіз локалізації покладів рідкоземельних корисних копали на території країни.
Keywords: угода про розподіл продукції; потенціал надр; надрокористувач; рідкоземельні метали; геологічні поклади; Донецько-Дніпровська западина; Приазовська низовина; Український щит