Особливості організації праці на підприємствах в умовах воєнного стану (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджуються особливості організації праці на підприємствах України в умовах воєнного стану, що були спричинені військовим конфліктом. У фокусі аналізу – нові виклики, з якими стикаються підприємства, а саме: забезпечення безпеки працівників, адаптація організаційних процесів до змінених умов роботи, а також впровадження нових форм праці, таких як дистанційна та гнучка. Враховуючи зовнішні та внутрішні загрози, підприємства повинні активно адаптувати свою структуру управління, систему комунікацій та виробничі процеси, щоб забезпечити безперервність діяльності і підтримку персоналу в умовах кризи. Автори також акцентують увагу на впливі воєнних дій на персонал, зокрема на психоемоційний стан працівників, зниження мотивації та продуктивності, а також на складнощі у забезпеченні нормальних умов праці в умовах високої нестабільності. Стаття вказує на необхідність психологічної підтримки працівників через створення спеціальних програм, спрямованих на зниження стресу та адаптацію до нових умов. Окрім того, розглядаються важливі аспекти безпеки працівників, зокрема забезпечення їхніх умов праці в умовах підвищених ризиків для здоров’я і життя, а також необхідність створення кризових штабів на підприємствах для оперативного реагування на непередбачувані ситуації. У статті також пропонуються практичні рекомендації для вдосконалення організації праці на підприємствах в умовах надзвичайних ситуацій, що включають оптимізацію кадрових процесів, удосконалення системи зв’язку та координації дій, а також адаптацію інноваційних технологій управління працею для підвищення ефективності роботи. Враховуючи важливість економічної стабільності та соціального благополуччя, організація праці має бути орієнтована на забезпечення гнучкості в умовах постійно змінюваних умов зовнішнього середовища.
Keywords: організація праці; воєнний стан; підприємства України; дистанційна праця; гнучка форма праці; безпека працівників; психологічна підтримка; кризовий менеджмент; адаптація до умов; управління персоналом