Економічний підхід в системі інжинірингу бізнес-процесів підприємств харчової галузі в умовах цифровізації: основні аспекти та механізми (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглянуто особливості реалізації економічного підходу в державному регулюванні діяльності підприємств харчової промисловості з урахуванням сучасних викликів та специфіки галузі. Визначено, що застосування економічного підходу підвищує конкурентоспроможність, підтримує сталий розвиток і допомагає підприємствам адаптуватися до нових умов глобального ринку. Проаналізовано теоретичні засади економічного підходу, зокрема фіскальні стимули, податкові пільги, субсидії та державно-приватне партнерство, які є важливими для успішного розвитку галузі. Особливий акцент зроблено на цифровій трансформації харчової промисловості, яка потребує гнучкої державної підтримки, особливо малого та середнього бізнесу. Підкреслюється важливість інтеграції економічного підходу в інжиніринг бізнес-процесів для забезпечення сталого розвитку підприємств харчової промисловості в умовах цифровізації. Використання податкових пільг і субсидій допомагає компаніям швидше адаптуватися до змін ринку та стимулює їх до впровадження сучасних цифрових рішень. Серед основних інструментів – пільгове кредитування, гранти на інноваційні розробки, науково-дослідні програми та платформи цифрового ціноутворення, які оптимізують бізнес-процеси та підвищують ефективність виробництва. Підкреслюється важливість державно-приватного партнерства як механізму об’єднання ресурсів як державного, так і приватного секторів, створення синергії для забезпечення довгострокового економічного зростання. Одночасно визначено наявність ризиків потрапляння підприємств у залежність від державної підтримки, що може знизити їх ініціативу до самостійного розвитку. Пропонується комплексна модель регулювання, що поєднує фіскальні стимули та субсидії для підвищення ефективності інвестицій у цифровізацію та інновації. Рекомендації сформульовано для забезпечення рівного доступу до ресурсів для всіх галузевих підприємств, особливо малих і середніх, а також для сприяння інноваціям через акселератори та бізнес-інкубатори. Це підвищить загальну економічну стійкість і конкурентоспроможність харчової промисловості на міжнародному ринку, що є вирішальним чинником сталого розвитку національної економіки.
Keywords: економічний підхід; цифрова трансформація; державне регулювання; харчова галузь; економічні аспекти; акселератори; інкубатори; субсидії; пільгове кредитування; інжиніринг; бізнес-процеси