Інтегроване управління проєктами в агробудівельному комплексі: аналіз ефективності та стратегії вдосконалення корпоративної ідентичності (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
В статті обґрунтовано, що інтегроване управління проектами є важливим інструментом для забезпечення ефективності та синергії в агробудівельному комплексі, де поєднуються аграрні та будівельні аспекти. Цей підхід дозволяє знизити ризики, підвищити продуктивність і якість робіт, оптимізувати використання ресурсів, а також сприяти формуванню ефективної корпоративної ідентичності. Врахування специфіки агробудівельного сектору, зокрема сезонності робіт, масштабів ресурсів та природних умов, є важливим чинником у забезпеченні успіху проектів. Актуальним є використання сучасних інструментів управління, таких як програмне забезпечення для планування та моніторингу, що дозволяє забезпечити точність і своєчасність виконання завдань. Одним з основних аспектів інтегрованого управління проектами є комплексний підхід до оцінки ефективності проектів, включаючи терміни виконання, бюджетну дисципліну, якість робіт та задоволення клієнтів. Такі показники дають змогу не лише виміряти успіх проекту, але й визначити можливості для його вдосконалення. Важливим етапом у забезпеченні повноти та якості рішень є проектний аналіз, що включає комерційний, фінансовий, технічний, економічний, організаційний, екологічний та соціальний аналізи. Кожен з цих етапів дозволяє оцінити ризики, вигоди, витрати та можливості проекту, забезпечуючи надійність і життєздатність реалізації. Особливість фінансового та економічного аналізів полягає в урахуванні високої капіталомісткості, сезонності та природно-кліматичних умов, що істотно впливають на витрати та доходи в агробудівельних проектах. Технічний аналіз включає детальний розгляд інженерних рішень, інфраструктури та вимог до матеріалів, що важливо для забезпечення довговічності та безпеки об'єктів. Організаційний та екологічний аналізи оцінюють ефективність взаємодії між різними учасниками проекту та його вплив на довкілля, зокрема, на локальні громади та природні ресурси. Для вдосконалення корпоративного управління в агробудівельному комплексі важливо застосовувати системний підхід, враховувати зацікавлені сторони, здійснювати регулярний моніторинг ризиків та адаптуватися до змін. Застосування сучасних технологій, моніторинг ефективності та забезпечення фінансової стабільності є ключовими для успіху проектів у цій галузі.
Keywords: агробудівельний комплекс; інтегроване управління проектами; корпоративне управління; корпоративна ідентичність; підприємства; ефективність; проектний аналіз