Товарознавчі дослідження натуральної шкіри як складової управління якістю взуттєвими матеріалами (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглянуто проблеми сучасного виробництва модної індустрії, зокрема виробництва матеріалів для взуття та взуття в цілому, в умовах сталого розвитку. Обґрунтовано доцільність налагодження екологічно свідомого виробництва, в тому числі і матеріалів для виробництва шкіряного взуття. Сформульовано та подано основні принципи для виготовлення екологічно чистого взуття. Наведено провідні світові результати товарознавчих досліджень, інновацій та розробок спрямованих на зменшення та/або нівелювання негативного впливу на навколишнє середовище від виробництва у сфері модної індустрії, зокрема шкіряної та взуттєвого галузі промисловості. Запропоновано використання у вітчизняній промисловості одного із іноземних методів екологічного спрямування у виробництві натуральних шкір, а саме – використання відновленого хрому із відходів шкіряного виробництва в якості дубильних речовин шкур для подальшого отримання натуральної шкіри. Наведено та проаналізовано результати досліджень натуральної шкіри взуттєвого призначення, в тому числі і виготовленої із використання відновленого хрому під час дублення. Доведено можливість використання такої натуральної шкіри у вітчизняному взуттєвому виробництві.
Keywords: взуття; натуральні шкіри; асортимент; управління якістю; інновації; споживні властивості; циркулярна економіка