Роль штучного інтелекту в управлінні персоналом (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Нині нейронні мережі набули широкого поширення, значно полегшуючи роботу у багатьох галузях, але водночас вони можуть створювати низку проблем, які призводять до кардинальних змін у процесі діяльності людини. Дослідження показують, що адаптація людини до широкого використання штучного інтелекту має першочергове значення, як наслідок, видається необхідним досліджувати це явище за допомогою сфери ІТ, оскільки ця сфера, з одного боку, зараз піддається автоматизації, а з іншого боку, вона сильно залежить від рівня творчого потенціалу співробітників. Оскільки застосування штучного інтелекту відбувається у великій кількості сфер людської діяльності, включаючи сферу ІТ, аналіз принципів, що лежать в основі цього процесу, допоможе визначити найбільш ефективні способи адаптації людей до автоматизації. Надзвичайно важливо досліджувати поширення штучного інтелекту з позиції поєднання філософії (як аналітичної, так і культурної філософії) та природничих наук, а не незалежно одна від одної, оскільки окреме вивчення автоматизації, як нині здається, не приводить до бажаних результатів і призводить до збільшення невизначеності. Дослідження соціокультурного контексту, що сформувався у відповідь на застосування штучного інтелекту в різних сферах життя, дозволяє визначити ставлення людей до технологічних інновацій і виявити основні риси різних дій, які виникли у відповідь на розвиток штучного інтелекту. Важливо також враховувати сучасні підходи до формування етичних принципів у сфері штучного інтелекту. В даний час все більшої популярності набуває управління на основі штучного інтелекту. У сучасних умовах система управління організаціями, і зокрема HR-сектор, перебуває під неминучим впливом цифрової інноваційної трансформації: бізнес-аналітики, штучного інтелекту та інших передових технологій. Враховуючи все це, у статті визначено основні особливості штучного інтелекту та важливість застосування штучного інтелекту при підборі персоналу організаціями, а також проаналізовано переваги та потенційні ризики застосування технологій штучного інтелекту в процесі управління персоналом.
Keywords: штучний інтелект; персонал; менеджмент; технологія; компанія; ризик; координація; автоматизація