Концептуальні основи впровадження принципів циркулярної економіки у портову логістику (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Стаття досліджує концептуальні підходи до управління циркулярною економікою в портовій логістиці та її роль у сталому розвитку морських портів. Оскільки порти є ключовими ланками міжнародних логістичних ланцюгів, їх управління ресурсами та зменшення екологічного впливу стає важливим для подальшого розвитку логістики. Розглянуто основні напрями формування центрів циркулярного постачання у морських портах, розроблено концепцію управління циркулярною економікою в морських портах на основі управління земельними, енергетичними ресурсами та відходами. Досліджено роль стратегічного планування та екологічно сталих рішень для модернізації портової інфраструктури, що відповідають вимогам циркулярної економіки. Визначено основні напрямки формування циркулярних матеріальних потоків у портах, зокрема через переробку відходів, розвиток зворотної логістики та інноваційні технології.
Keywords: циркулярна економіка; циркулярний порт; циркулярний логістичний ланцюг постачання; сталий розвиток; портова логістика