Блокчейн технології: перспективи використання в аграрному бізнесі (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджуються перспективи використання блокчейн технологій у аграрному бізнесі України. Розглянуто можливості використання блокчейн технологій для вирішення низки проблем аграрного сектору України. Також, представлено порівняння блокчейн і централізованих рішень в аграрному бізнесі. Запропоновані рішення включають прозорість транзакцій, ефективність управління даними та підвищення безпеки через використання блокчейну в таких сферах: страхування, ланцюги постачання, електронна торгівля, реєстрація землі.  У статті акцентується увага на потребі стимулювання розвитку блокчейн-технологій через інвестиції в інфраструктуру, освітні програми для фермерів та розробку доступних рішень. Інновації, такі як смарт-контракти, платформи для електронної комерції та автоматизовані системи управління, можуть значно покращити ефективність аграрного бізнесу та забезпечити його сталий розвиток.
Keywords: БЛОКЧЕЙН ТЕХНОЛОГІЇ: ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ В АГРАРНОМУ БІЗНЕСІ