Вектори забезпечення економічної безпеки підприємств енергетики в умовах квантової трансформації. (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
В статті наголошено, що ключем до енергетичної безпеки України у роки війни та повоєнні роки є децентралізація та розподілена генерація, які за своєю сутністю передбачають створення розгалуженої системи виробництва та передачі енергії, що базується на множинних джерелах, розташованих безпосередньо поблизу споживачів. Підкреслено, що розподілена генерація електроенергії має цілий ряд переваг, втім потребує на застосування цифрових технологій, які з еволюцією цифровізації, все більше супроводжуються кібератаками та кіберінцидентами. Їх прояви, як свідчить практика, мають досить тяжкі наслідки для економічної безпеки підприємств енергетики. Акцентовано, що з квантовою трансформацією питання кіберзагроз ще більше загострюється, оскільки квантові комп’ютери є досить потужні й миттєво руйнують шифри доступу до інформації та енергосистеми, завдаючи у такий спосіб масштабних втрат енергетичним підприємствам. повторюваності, що потребує на додатковий час. Обґрунтовано, що підприємства енергетики повинні вже зараз обмірковувати план міграції та зайняти позицію криптоспритності, яка дозволить їм швидко оновлюватися у разі виникнення кібератак. Розглянуто хронологію квантових загроз та фактори, що ускладнюють кібербезпеку підприємств енергетики. Вказано на здібності квантових комп’ютерів проти класичних. Приведено приклади технологій, призначених для пом’якшення квантових загроз об’єктам критичної інфраструктури. Обгрунтовано, що заходи з упередження квантових загроз й мінімізації наслідків кібератак та кіберінцедентів мають здійснюватися як на рівні держави та галузі енергетики, так і на рівні територіальних громад та підприємств енергетики. Запропоновано алгоритм послідовності дій зі створення «лінії захисту» підприємств електроенергетики від кібератак та кіберінцидентів в умовах квантової трансформації. Обгрунтовано, що запровадження «лінії захисту» підприємств електроенергетики  від кібератак та кіберінцедентів в умовах квантової трансформації за запропонованим алгоритмом дозволить упередити їх вплив чи мінімізувати їх наслідки, й таким чином гарантувати збереження економічної безпеки підприємств у контексті зростаючих зовнішніх загроз.
Keywords: економічна безпека підприємства; економічні втрати; тяжкі економічні наслідки; «лінії захисту» підприємств електроенергетики; кіберзахист; кібергігієна