Управління економічною безпекою бізнесу: концептуальні засади (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Процеси глобалізації, цифровізація економіки та збільшення кількості кіберзагроз зумовлюють необхідність впровадження стратегій, що забезпечують інтеграцію різних аспектів економічної безпеки. Економічну безпеку бізнесу можна розглядати на різних рівнях управління. Стратегічне управління економічною безпекою передбачає створення політик економічної безпеки суб'єкта господарювання, вирішення кадрових питань та оцінку загроз і ризиків. Тактичне управління економічною безпекою включає у себе розробку та впровадження систем безпеки відповідно до вимог політик. Оперативне управління включає підтримку та моніторинг виконання політик економічної безпеки. При створенні політик економічної безпеки доцільно враховувати потреби користувачів на різних рівнях управління – стратегічному, тактичному та оперативному.
Keywords: економічна безпека; загрози; бізнес-процеси; менеджмент; політики підприємства; рівні управління