Механізми залучення інвестицій в економіку регіонів в умовах війни (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У науковій публікації визначено сучасні проблеми інвестиційної активності регіонгів. Відзначено важливість інвестицій у регіональному розвитку України та необхідність переходу регіонів на модель самостійного виживання та функціонування; використання спеціальних механізмів фінансування та залучення інвестицій в економіку регіонів. Розглянуто практику реалізації окремих механізмів підтримки розвитку регіонів та ділової активності бізнесу на основі співпраці держави та міжнародних організацій, регіонів, бізнесу та населення. Доведено необхідність залучення іноземних інвестицій через різні форми колоборації інвестиційних інструментів та важливість міжнародої допомоги для України від країн-партнерів у період активних військових дій. Відзначено доцільність залучення іноземних інвестицій за рахунок реалізації пільгового кредитування, публічно-приватного партнерства, спільних проєктів, грантових програм та запровадження сучасних інвестиційних платформ.
Keywords: механізми інвестування; інвестиції; іноземні інвестиції; приватно-публічне партнерство; пільгове кредитування; гранти; інвестиційна активність; економіка регіонів