Динамічне управління інфраструктурними ризиками: практичне впровадження та валідація IRMM на прикладі Mastergaz (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
В статті представлено та оцінено Метод управління інфраструктурними ризиками (IRMM) з особливою увагою до Індексу інфраструктурного ризику (IRI) як кількісного показника для ідентифікації та пом'якшення ризиків у рамках інфраструктурних проєктів. Дослідження базується на дворічному кейсі компанії Mastergaz — провідної інфраструктурної фірми, в межах якого проаналізовано 50 проєктів із різними рівнями складності та бюджетом до 100 000 доларів США. Проєкти було розподілено на три основні категорії: обслуговування багатоквартирних будинків, сервісне обслуговування комунальних систем та модернізація інфраструктури. Збір даних здійснювався за допомогою структурованих інтерв'ю та анкетування керівників проєктів і технічного персоналу, а також через аналіз історичної документації та показників продуктивності. Розрахунок IRI здійснювався шляхом інтеграції показників критичності (c_i), вразливості (v_i) та зовнішніх впливів (e_i) за формулою ir = sum(i=1 to n)(c_i * v_i * e_i), що дозволило отримати комплексну оцінку ризиків для кожного елемента інфраструктури. Результати показали сильну кореляцію між значеннями IRI та фактичними випадками відмов, що підтверджує прогностичну здатність IRMM. Впровадження методу призвело до зниження кількості аварійних викликів на 30-33% у всіх категоріях проєктів та зменшення частоти відмов на 20% у багатоквартирних будинках і на 15% у комунальних системах. Інтеграція з платформою ERP-BPMS BOS CIS забезпечила динамічний моніторинг у реальному часі та оперативне коригування параметрів ризику. На відміну від статичних методів, таких як моделювання Монте-Карло чи Аналітичний мережевий процес (ANP), IRMM забезпечує баланс між глибиною аналізу та практичною доступністю, не вимагаючи значних обчислювальних ресурсів. Виявлено потенціал масштабування методу в інших галузях, зокрема в транспорті та енергетиці. Метод пропонує структурований, але гнучкий підхід до управління ризиками, який поєднує автоматизований аналіз з експертною оцінкою, що особливо важливо для організацій зі складними ризиковими профілями. Такий динамічний, проактивний підхід підсилює якість прийняття рішень і стійкість в умовах змінного операційного середовища, створюючи підґрунтя для подальших досліджень і практичного застосування.
Keywords: управління інфраструктурними ризиками; індекс інфраструктурного ризику; динамічна оцінка; превентивне планування; дані в реальному часі; управління проєктами; Mastergaz