Цифрова еволюція бізнес моделей фінансового сектору: від традиційних банків до платформних екосистем (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Стаття присвячена дослідженню особливостей цифрової трансформації та специфіки нових моделей фінансового сектору. Розглядаються зміни в організаційно-інституційному механізмі надання фінансових послуг, зумовлені інноваційними технологіями, цифровими змінами та монетарною політикою кількісного пом'якшення. У статті проаналізовано еволюцію бізнес моделі банківської діяльності. Особливу увагу приділено аналізу нових бізнес-моделей, таким як відкритий банкінг, вбудовані фінанси та платформні екосистеми. Розглянуто типи платформ і проаналізовано сім бізнес-моделей екосистем (симбіотична, ринку, масштабування, нарощування, кооперації, ланцюга вартості та інтегратора). Увага приділена стратегії переходу до надання фінансових послуг на основі цифрової платформної екосистеми. Зроблено висновок про необхідність переходу банків від вертикально інтегрованих ланцюгів створення вартості до мережевої взаємодії на платформі.
Keywords: цифрова трансформація; фінансовий сектор; цифровізація; бізнес-моделі; фінтех; платформні екосистеми; відкритий банкінг; вбудовані фінанси; конкуренція; фінансові послуги; транзакційні платформи; платформи розробки; ланцюг вартості; BaaS; мережева економіка