Облік та аудит грантової діяльності у закладах вищої освіти: бібліометричний аналіз (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розкрито науково-теоретичні засади обліку та аудиту грантової діяльності в закладах вищої освіти з позицій бібліометричного аналізу. Підкреслено важливість грантів для стратегічного розвитку університетів в умовах обмеженого фінансування та посилення міжнародної співпраці. Метою дослідження є аналіз публікацій у Scopus із використанням VOSviewer для виявлення ключових наукових трендів. Результати дослідження засвідчують, що незважаючи на зростання зацікавленості до тематики, науковий простір залишається фрагментованим та характеризується з незначним рівнем міждисциплінарної інтеграції. Наукова новизна полягає у застосуванні бібліометричних методів для виявлення наукових тенденцій, формування уявлення про розвиток обліково-аудиторської парадигми у сфері грантового фінансування та формулювання перспектив досліджень у контексті розвитку міжнародної проєктної діяльності освітніх закладів.
Keywords: грантова діяльність; облік; аудит; аналіз; фінансування; університет; бібліометричний аналіз