Кіберзагрози як виклик економічній безпеці: потенціал технологічної інфраструктури України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено вплив кіберзагроз на економічну безпеку в умовах цифрової трансформації. Проведено аналіз індексів кібербезпеки (GCI та NCSI), які дозволяють оцінити рівень національної спроможності до протидії кіберризикам. Увагу зосереджено на технологічній інфраструктурі як ключовому чиннику забезпечення кіберстійкості держави. Надано визначення поняття «технологічна інфраструктура» та охарактеризовано стан таких компонентів технологічної інфраструктури України, як телекомунікаційні мережі, центри обробки даних, хмарні сервіси, інституції кіберзахисту, точки обміну трафіком тощо. Окрему увагу приділено потенціалу технологічної інфраструктури в контексті адаптації до кіберзагроз і підтримки стійкості економіки. Обґрунтовано необхідність подальшої модернізації інфраструктурних потужностей, розвитку партнерств, посилення автоматизації захисних механізмів і підтримки вітчизняних інновацій у сфері кіберзахисту.
Keywords: економічна безпека; кіберзагрози; кібершахрайство; технологічні ресурси; технологічний потенціал; цифровізація; цифрова трансформація; загрози