Сучасні тренди в управлінні організацією для досягнення сталого розвитку: зелений курс та інновації (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглянуто питання управління організаціями в умовах переходу до сталого розвитку та реалізації принципів зеленого курсу. Обґрунтовано актуальність цієї тематики, зумовлену глобальними екологічними викликами. Доведено необхідністю впровадження інновацій для підвищення ефективності використання ресурсів. Розглянуто основні виклики: забруднення повітря, водних ресурсів, втрата біорізноманіття, накопичення відходів і зміна клімату. Наголошено, що ці проблеми впливають на всі сфери економіки, зокрема сільське господарство, логістику, виробництво та фінансові ринки, що зумовлює необхідність їх урахування під час стратегічного планування. Окрему увагу приділено Європейському зеленому курсу як комплексній стратегії сталого розвитку, яка передбачає декарбонізацію, ресурсоефективність та соціальну інклюзивність. Розкрито роль інновацій, зокрема альтернативної енергетики, у досягненні екологічних цілей, на прикладі Ботієвської ВЕС і Тилігульської ВЕС, а також використання штучного інтелекту компанією Kernel для оптимізації агровиробництва. Підкреслено, що поєднання екологічної відповідальності та інноваційного підходу забезпечує конкурентоспроможність, довгострокову стійкість і здатність компаній ефективно функціонувати навіть у кризових умовах. Проаналізовані практичні приклади реалізації екологічних та інноваційних стратегій на прикладах діяльності вітчизняних та міжнародних компаній, які демонструють ефективну інтеграцію принципів сталого розвитку в систему корпоративного управління. Визначено роль досвіду Європейського Союзу, зокрема в межах ініціативи The European Green Deal. Розглянуто формування нового управлінського мислення, орієнтованого на баланс між економічною ефективністю, інноваційністю та екологічною стійкістю, можливість поєднання бізнес-цілей із відповідальністю перед суспільством та довкіллям.
Keywords: управління організацією; впровадження інновацій; зелений курс; сталий розвиток організацій; підвищення ефективності; екологічні ініціативи