Удосконалення податкового навантаження на малий та середній бізнес в Україні: стратегічні орієнтири в умовах воєнного стану (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджується проблема оптимізації податкового навантаження на малий та середній бізнес (МСБ) в Україні. Проаналізовано сучасний стан податкового регулювання діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва, ідентифіковано ключові проблеми та дисфункції чинної системи оподаткування. На основі міжнародного досвіду та результатів кількісного аналізу запропоновано концептуальні напрями оптимізації податкового навантаження на МСБ у контексті стимулювання економічного розвитку. Обґрунтовано необхідність диференційованого підходу до оподаткування різних категорій суб’єктів МСБ з урахуванням галузевої специфіки та регіональних особливостей. Розроблено рекомендації щодо удосконалення системи адміністрування податків для малого та середнього бізнесу на основі впровадження цифрових технологій.
Keywords: податкове навантаження; малий та середній бізнес; оптимізація оподаткування; спрощена система оподаткування; податкове адміністрування; фіскальна політика