Аналіз впливу розмежування понять «торгівля» і «мале підприємство» на величину податкових надходжень бюджету (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Наведено характеристику сучасного стану функціонування малих підприємств в економіці України. Запропоновано на законодавчому рівні розмежувати поняття «мале підприємство» та «торговельна діяльність» з віднесенням останнього до загальної системи оподаткування. Розроблено модель аналізу впливу такого рішення на величину податкових надходжень до Державного бюджету України. В основу запропонованої моделі покладено вітчизняний метод автоматного моделювання, який дає змогу врахувати вплив максимальної кількості ймовірнісних факторів на об’єкт аналізу.
Keywords: мале підприємство; торгівля; автоматна модель; метод автоматного моделювання; ставка податку; оподаткування, аналіз; бюджет; надходження