Функціональні напрями та стратегічні пріоритети структурної політики України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2016)
Створення оптимальної структури національної економіки не може відбуватися інерційно або внаслідок хаотичної дії певного переліку суто економічних, а також соціальних і політичних чинників. Складність процесу трансформації національного господарства вимагає розроблення та реалізації визначених функціональних напрямів і стратегічних пріоритетів, які є основним джерелом забезпечення досягнення рівня оптимальності його структури. Національна стратегія структурної політики повинна засновуватися на емпіричному підґрунті досягнень у сфері формування ефективної структури економіки та мати високий рівень адаптованості стосовно особливостей проявів функціонування національної економіки. Розроблено систему ключових функціональних напрямів та стратегічних пріоритетів структурної політики, які відповідають за трансформацію найбільш суттєвих складових структури національної економіки, що дозволить систематизувати спектр можливих варіантів структурного впливу на національне господарство й ініціювати комплекс інтегральних змін для оптимізації його пропорцій та забезпечення процесів економічного розвитку.
Keywords: економіка України; структурна політика; функціональні напрями; стратегічні пріоритети; структурні зміни; економічний розвиток