Аналіз та економічне обґрунтування основних недоліків процесу державного регулювання будівельної галузі як гарантії державного будівництва та вдосконалення архітектурного контролю (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Розглянуто концепцію державного регулювання будівельної галузі. Проаналізовано й економічно обґрунтовано основні недоліки процесу державного регулювання будівельної галузі. Досліджено шляхи вдосконалення державного будівельно-архітектурного контролю та визначено перспективи розвитку будівельної галузі. Державне регулювання будівельної галузі в першу чергу спрямоване на забезпечення сталого розвитку економіки країни і, як наслідок, вдосконалення державного будівництва та архітектурного контролю. Система регулювання будівельної галузі потребує всебічної розробки інструментів (технічних, правових, економічних), спрямованих на стабілізацію і розвиток економіки за рахунок збільшення і скорочення доходів державного бюджету. Беручи до уваги вищезазначене, аналіз, виявлення та економічне обґрунтування недоліків процесу державного регулювання будівельної галузі стає запорукою поліпшення державного будівництва та архітектурного контролю. Ситуація, що склалася на сьогодні в галузі будівництва регіону (зниження виробництва, темпів розвитку, інвестиційної активності, недорозвиненість ринкової інфраструктури і т. д.), вимагає обґрунтованого підходу до вибору форм і методів державного регулювання з метою вирішення проблем управління будівельними підприємствами. Таким чином державні регулюючі органи в галузі будівництва не повинні піддаватися повторній перевірці. Їх необхідно реформувати на новій основі, яка б регулювала процес будівництва від інвестування до експлуатації і прагнула максимально підвищити ефективність як конкретних об’єктів будівництва, так і капітальних вкладень в цілому.
Keywords: державне регулювання будівельної галузі; державне будівництво та архітектурний контроль; категорії складності будівельних об'єктів; рівні відповідальності за будівництво