Управління соціально-економічними процесами підприємства на інноваційній основі (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Метою статті є дослідження управління соціально-економічними процесами підприємства на інноваційній основі. Реалії української економіки пріоритетним фактором ефективного господарювання визначають взаємодію господарюючого суб'єкта з його середовищем. Віддається перевага гуманістичному підходу в управлінні, зростає роль соціальної корисності організації, які створюють перспективи розвитку окремим фірмам, галузям і суспільству в цілому. Зміни у зовнішньому середовищі та орієнтація всіх сфер життєдіяльності на ЄС вимагають від вітчизняних підприємств постійного пошуку нових більш ефективних підходів до управління соціально-економічними процесами підприємства, спрямованих на досягнення і зміцнення конкурентних переваг на ринку і стабільну діяльність у довгостроковій перспективі. Установлено, що соціально-економічні процеси підприємства це сукупність економічних і соціальних процесів його формування і функціонування, що характеризують динаміку зміни параметрів підприємства. Соціально-економічні процеси підприємства характеризуються динамікою зміни початкових (вхідних) і похідних (розрахункових) показників ефективності функціонування соціально-економічної системи за рівнем використання наявних виробничих потужностей та інших ресурсів, конкурентоспроможності продукції та обсягу її виробництва, рівня прибутку і платоспроможності, ефективності праці (включаючи критеріъ прибутковості) і рівня його оплати. Суб’єктами управління соціально-економічними процесами на підприємстві є коло осіб, які зацікавлені в здійсненні управлінського впливу на кожен з певних об’єктів і мають повноваження для його здійснення. Такими суб’єктами виступають власники підприємства, керівники різних рівнів управління, а також працівники економічних і фінансово-економічних підрозділів. Фахівці економічної сфери є професійними суб'єктами, оскільки основним призначенням їх діяльності є здійснення на постійній основі управління соціально-економічними процесами підприємства. Визначено, що в практиці зарубіжних підприємців існує безліч методів здійснення управління економічними процесами, проте найбільш поширеним і дієвим визначається метод контролінгу. У той же час одним з найпоширеніших методів здійснення управління соціальними процесами є проектний метод. Його основними перевагами є можливість у рамках проекту ефективно досягати поставлених цілей в умовах заданих параметрів: термінів, вартості, якості і т.п.
Keywords: економічний потенціал; економічний процес; інновації; інноваційний процес; соціальна сфера; соціально-економічні процеси; конкурентоспроможність; підприємство; управління