Особливості обліку поточних зобов’язань підприємств України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Розглянуто економічну сутність поточних зобов’язань, розкрито їх роль і місце в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності підприємства. Досліджено та узагальнено  класифікацію поточних зобов’язань.  Проаналізовано  нормативну базу щодо визначення терміну зобов’язання у нормативно-правових документах. Побудовано алгоритм проведення аналізу поточних зобов’язань на підприємствах України з метою зменшення банкрутства. Проаналізовано динаміку поточних зобов’язань за період 2015 2016 рр., визначено найбільшу питому вагу поточних зобов’язань в галузях господарства. Проаналізовано частку кредиторської заборгованості на підприємствах. Визначено питому вагу короткострокових кредитів банків у галузях господарств України. Досліджено, що зобов’язання виникають як наслідок минулих подій, а саме після отримання товарів, робіт, послуг, авансу, а також нарахування заробітної плати, податків, зборів та ін. Зобов’язання вважаються поточними, якщо непередбачений строк їх погашення не перевищує 12 місяців із дати балансу. Визначено, що чітка організація і методика обліку нададуть можливість забезпечити отримання об’єктивної інформації для аналізу і контролю поточних зобов’язань, проведення яких сприяє ефективному формуванню, підготовці та прийняттю управлінських рішень щодо діяльності підприємства та підтриманню їхньої фінансової стійкості та платоспроможності на високому рівні.
Keywords: поточні зобов’язання; економічна суть; класифікація; короткострокові кредити; кредиторська заборгованість