Перспективи інвестування у проекти зеленої енергетики в домогосподарствах України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Виходячи з наявного потенціалу, Україна за адекватних механізмів урядової підтримки розбудови сектора відновлювальної енергетики може вже до 2035 року збільшити частку відновлювальних джерел енергії в енергобалансі до 25%, відмовившись від імпорту значної частини енергоресурсів. Ставка зеленого тарифу сьогодні є найвищою в Європі. З 2016 року почав активно розбудовуватися сектор сонячних електростанцій домогосподарств, частка виробництва електроенергії яких залишається найменшою – 3,2%, що свідчить про необхідність подальшої державної підтримки і стимулювання розгортання сектора. У цілому, темпи розвитку галузі відновлювальної енергетики як у частині підприємств, так і домогосподарств є незадовільними з точки зору виконання державних планів та міжнародних зобов’язань. З метою обґрунтування економічної доцільності інвестування у проекти відновлювальної енергетики домогосподарств до 2029 року й визначення перспективних тенденцій розвитку цього сектора ринку відновлювальної енергетики в Україні оцінено показники економічної ефективності проекту будівництва сонячних електростанцій у типовому українському домогосподарстві за певних умов. Виходячи з проведеного аналізу, з 20222023 рр. слід очікувати поступовий відтік інвестицій із сектора відновлювальної енергетики домогосподарств унаслідок падіння ставок зеленого тарифу та відповідного зниження рентабельності приватних проектів відновлювальної енергетики з малими енергопотужностями. Через незадовільну економічну ефективність проектів скорочуватиметься кількість уведених приватних сонячних електростанцій потужністю 10 кВт і менше. У цілому, зважаючи на низькі доходи переважної більшості населення України та відсутність достатніх вільних коштів у домогосподарств, які можна було б інвестувати у відновлювальну енергетику, падіння ставок зеленого тарифу має компенсуватися іншими альтернативними видами державної економічної підтримки, котрі б забезпечили збереження інвестиційної привабливості сектора малих зелених енергопотужностей  в Україні.
Keywords: електроенергія; відновлювальна енергетика; інвестиції; домогосподарство; зелений тариф; ефективність