Механізм забезпечення інвестиційної безпеки України: стан та шляхи вдосконалення (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Досліджено стан механізму забезпечення інвестиційної безпеки держави. Визначено вади, що перешкоджають ефективному функціонуванню механізму забезпечення інвестиційної безпеки держави, до яких відносять недоліки державного регулювання всіх ключових функцій державної політики – від моніторингу до контролю її реалізації, оцінювання дієвості та ефективності. Запропоновано дві альтернативи розвитку подій: перша пов’язана зі збереженням ситуації з яскраво вираженими недоліками і прорахунками інституціоналізації інвестиційної безпеки; друга – з їх усуненням і в підсумку формуванням основ системи інвестиційної безпеки України як функціонально-структурного елемента системи вищого рівня – економічної безпеки держави, забезпеченням комплексної інституціоналізації інвестиційної безпеки України із «запобіжниками» ключових ризиків і загроз.
Keywords: інституціоналізація; механізм забезпечення; девіантна поведінка; тіньова економіка; інвестиційна безпека; економічна безпека