Концептуальні засади забезпечення енергоефективності національної економіки (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
У статті розглянуто проблему підвищення рівня енергоефективності національної економіки. Здійснено аналіз нормативно-правової бази для реалізації державної політики щодо забезпечення енергоефективності економіки України. Охарактеризовано динамічний аналіз ряду показників економічного розвитку держави в контексті визначення стану та потенціалу енергоефективності національної економіки. Відзначено низький ступінь практичної реалізації державних заходів стосовно енергозбереження й енергоефективності. Визначено основні фактори стримування розвитку енергоефективності національної економіки та запропоновано ряд заходів відносно підвищення її рівня. Енергоефективність національної економіки є базисом для забезпечення енергетичної складової економічної безпеки країни та її конкурентоспроможності в довгостроковій перспективі. На основі проведеного дослідження правомірно констатувати достатньо ґрунтовну регуляторну базу реалізації державної політики у сфері енергоефективності. Проте ступінь практичної реалізації державних заходів з енергозбереження та енергоефективності залишається низьким, що підтверджується високим рівнем енергоємності ВВП. Головними причинами стримування реалізації потенціалу у сфері енергоефективності в Україні визначено: недосконалість економічних механізмів мотивації до енергоефективного споживання; недостатність інформаційного забезпечення щодо раціонального використання енергетичних ресурсів та недостатність досвіду з фінансування енергоефективних проектів з боку інвесторів чи інвестиційних банків; низький рівень конкурентоспроможності вітчизняної енерготранспортної системи, що зумовлено високим моральним і фізичним зносом. Запропоновано ряд заходів, реалізація яких є базисом для розвитку інновацій, розширення можливостей підприємницької діяльності у сфері енергозбереження й енергоефективності, стимулювання попиту на енергозберігаючі продукти і технології та підвищення рівня конкурентоспроможності національної економіки й економічної безпеки в цілому.
Keywords: енергоефективність національної економіки; енергозбереження; державна регуляторна політика; енергетична незалежність; економічна безпека; енергетичний потенціал