Проблеми впровадження класифікації витрат державного бюджету України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Класифікація видатків бюджету має надзвичайно важливе значення для виконання державного бюджету з дотриманням принципів, притаманних цій стадії в цілому та принципам ефективності й економності зокрема. Важливість здійснення правильної класифікації бюджету є очевидною, оскільки саме це дозволить успішно розпорядитися видатками бюджету й досягнути максимального ефекту у виконанні завдань, які постають перед державою. Зважаючи на надзвичайно важливе значення класифікації видатків для ефективної організації виконання бюджету у видатковій частині, автором розглянуто зміни в підходах до класифікації видатків державного бюджету починаючи з 1917 року до часів незалежності нашої держави, а також проаналізовано зміни в них за часів суверенної України. Акцентовано увагу на позитивних і негативних рисах бюджетної класифікації, закріпленої Бюджетним кодексом України, та здійснено порівняльний аналіз трактування видатків державного бюджету вченими - юристами й економістами. Зважаючи на складність досліджуваної проблематики та відсутність єдиного підходу до розв’язання цієї проблеми серед науковців, автор має власне бачення щодо вдосконалення класифікації видатків державного бюджету й пропонує внесення змін у бюджетну класифікацію, зокрема доповнення статті 10 Бюджетного кодексу України додатковим критерієм поділу  видатків державного бюджету на необхідні та надлишкові видатки, які здійснюються з метою облаштування окремих відомств, установ предметами розкоші чи задоволення потреб певних посадових осіб і належать до так званих представницьких витрат, які жодним чином не є такими, що забезпечують виконання державою своїх функцій. На думку автора, застосування додаткового критерію при поділі державних видатків  дозволило б зменшити навантаження на видаткову частину державного бюджету в розрізі забезпечення державного апарату.
Keywords: видатки бюджету; класифікація; програмна класифікація; відомча класифікація; економічна класифікація; функціональна класифікація