Методичні аспекти формування адекватного кошика українських фондових індексів (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Розглянуто методичні аспекти щодо формування, перегляду та коригування складових індексного кошика українських фондових індексів, зокрема стосовно адекватності відображення реального стану ринкового середовища у тікерних, free-float і вагових компонентах. Проаналізовано сучасну роль біржового фондового індексу в економічному середовищі за функціональними якостями, які він здатний нести, на підставі методології формування. Досліджено залежність фондових індексів від впливу факторів стосовно обмеження аналітичного та прикладного використання, а також напрями подолання цих недоліків. Розглянуто історичну ретроспективу формування основних національних біржових фондових індексів, зміни та перегляду складу індексного кошика ПФТС, установлено поточні проблеми щодо адекватного формування індексного кошика, зокрема волатильність щодо функціонування економічного середовища, тенденції зростання і скорочення у зв’язку з коригуванням індексного кошика, взаємодії національних фондових індексів з іншими характеристиками економічного середовища. Проаналізовано стохастичні особливості функціонування механізму індексного кошика, що дозволяє визначити принципи його формування та напрями вдосконалення. Запропоновано методичні підходи до адекватного формування індексного кошика шляхом імплементації методології адаптивних інвестиційних систем.
Keywords: фондовий індекс; індексний кошик; біржа; цінні папери; стан економіки