Аналіз фондового ринку та перспективні напрями його розвитку (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Виконано аналіз фондового ринку України, який включає  такі компоненти, як аналіз обсягів торгів на фондовому ринку за різні періоди, капіталізації та фондових індексів, структури фондового ринку за організаторами торгів, а також структури фондового ринку в розрізі інструментів. Визначено особливості й основні проблеми функціонування фондового ринку в умовах вітчизняної економіки, зокрема: скорочення обсягів торгів; низький рівень капіталізації фондових бірж України та біржової торгівлі; пасивність значної частини національних підприємств щодо здійснення операцій на фондовій біржі; невідповідність біржової торгівлі світовим тенденціям; недостатня прозорість українського фондового ринку. Обґрунтовано, що фондовий ринок є основним фінансовим ринком, здатним акумулювати фінансові ресурси, а також важливим інструментом проведення інноваційної політики. Визначено, що пріоритетним напрямом розвитку є розроблення концепції регулювання фондового ринку, яка буде включати механізм збільшення капіталізації, ліквідності та прозорості фондового ринку; удосконалення ринкової інфраструктури та забезпечення її надійного й ефективного функціонування; удосконалення механізмів державного регулювання та захисту прав інвесторів.
Keywords: фондовий ринок; фінансова нестабільність; акції; облігації; ліквідність; капіталізація; фінансові інструменти