Особливості злиття і поглинань українських компаній зарубіжними (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Досліджено динаміку злиттів та поглинань (ЗіП) українських компаній за кордоном. Висвітлено основні наслідки ЗіП для українських компаній. Запропоновано заходи щодо вдосконалення контенту та розповсюдження ЗіП українських компаній. Результатом дослідження є те, що основними проблемами, що сьогодні гальмують процес залучення іноземних інвестицій, є: політична й законодавча нестабільність; проблема забезпечення надійного гарантованого захисту від змін в українському законодавстві; значний податковий та адміністративний тиск; високий рівень корупції й бюрократії; висока інфляція в країні та складний процес реєстрації; ліцензійні й митні процедури. Основними шляхами розв’язання проблем злиття та поліпшення повинні бути: покращення інвестиційного клімату шляхом удосконалення загального й спеціального законодавства, яке регулює взаємозв'язок в інвестиціях, відповідно до європейських норм; виконання інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна»; впровадження економічного механізму страхування іноземних інвестиційних ризиків; надання державних гарантій інвесторам та консолідувація їх на законодавчому рівні. Подальші дослідження повинні проводитися для формування ефективної інвестиційної політики, політики злиття, яка сприяла б залученню іноземних інвестицій у країну для розширення українського ринку.
Keywords: злиття; поглинання; українські компанії; ЗіП державне регулювання; інвестиційний клімат; галузева структура прямих іноземних інвестицій; економічний розвиток; тенденції