Методологічні підходи до оцінювання рівня ризикостійкості підприємства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Проведений аналіз наукової літератури дозволив систематизувати сучасні підходи до трактування категорії «ризикостійкість підприємства». Було визначено, що багато економістів ототожнюють поняття «ризикостійкість підприємства», «ризикозахищеність підприємства» та «економічна безпека підприємства». В статті проведено порівняльний аналіз категорій «ризикостійкість підприємства», «ризикозахищеність підприємства» й «економічна безпека підприємства», визначено їх спільні риси та відмінності, що дозволило запропонувати трирівневу модель безпеки діяльності підприємства на основі співвідношення зазначених категорій. Усе вищесказане дало змогу надати авторське визначення категорії «ризикостійкість підприємства», під якою пропонується розуміти такий стан підприємства, який дозволяє тривалий час витримувати негативний вплив факторів ризику, зберігаючи при цьому свою цілісність і можливість продовжувати ефективне та безперебійне функціонування, а також цілеспрямований розвиток в умовах нестабільного середовища. Визначено три складові ризикостійкості – фінансова стійкість, ринкова стійкість і виробнича стійкість. Надано коротку їх характеристику. Оскільки рівень ризикостійкості визначається рівнем стійкості за кожною складовою, запропоновано інтегральний показник ризикостійкості визначати як середньозважене значення з показників, що характеризують поточний, тактичний та стратегічний рівні ризикостійкості. Визначено склад показників, які визначають рівень ризикостійкості за кожною складовою, їх вагомість, алгоритм оцінювання. Для якісної ідентифікації рівня ризикостійкості підприємства запропоновано шкалу, що включає сім варіантів оцінювання, починаючи від відмінного стану й закінчуючи катастрофічним. Пропонований методологічний підхід до оцінювання ризикостійкості підприємства дасть змогу оцінити загальний рівень його ризикостійкості, а також на основі причиново-наслідкових зв'язків визначити ключові ударні акценти, активація яких дозволить підвищити фінансові результати діяльності підприємства в довгостроковій перспективі.
Keywords: ризик; ризикостійкість підприємства; складові ризикостійкості; індекс ризикостійкості