Роль облікової політики в системі управління підприємством (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Розкрито сутність, мету формування облікової політики та її управлінську спрямованість. Досліджено аспекти облікового процесу, які впливають на порядок формування облікової політики: методичний, технічний і організаційний. Наведено етапи формування облікової політики, яких доцільно дотримуватися на підприємстві. Правильно розроблена облікова політика повинна забезпечувати: повноту відображення у фінансовій звітності всіх фактів господарського життя; активів, власного капіталу та зобов’язань виходячи не тільки з їхньої правової форми, але й з їхнього економічного значення; тотожність даних аналітичного обліку оборотам і залишкам рахунків  синтетичного обліку на перше число кожного місяця, фінансової звітності даним синтетичного й аналітичного обліку; раціональне ведення обліку виходячи з умов господарської діяльності. З огляду на потребу в здійсненні додаткових заходів щодо забезпечення подальшого стійкого розвитку підприємств в Україні та підвищення ролі їх облікової політики в сучасних умовах господарювання основними шляхами її поліпшення є: внесення змін у нормативно-правові акти, які визначають сутність облікової політики в Україні (не деталізують її змісту, тому впровадження на практиці здійснюється несистемно і не завжди в обсязі, що забезпечує реальний вплив облікової політики на формування витрат і доходів та фінансових результатів); удосконалення національних П(С)БО в частині формування й оприлюднення облікової політики; розробення та затвердження у П(С)БО єдиної структури наказу про облікову політику для всіх підприємств, яка має складатися із трьох частин (методологічної, методичної, організаційної) й типової форми наказу про облікову політику. Таким чином, інформація фінансової звітності як результату застосування облікової політики, з одного боку, є наслідком ефективної чи неефективної діяльності, а з іншого – значною мірою залежить від того, на скільки вдало обрана облікова політика, та якою є мета її формування. Виходячи із цього необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб облікова політика була дієвим важелем впливу на досягнення стратегії розвитку підприємства, бухгалтерський облік був активним учасником функціонування підприємства й елементом системи його управління, а також забезпечував користувачів достовірною та неупередженою інформацією про стан і результати діяльності.
Keywords: облікова політика; наказ про облікову політику; бухгалтерський облік; управлінський облік