Особливості формування сприятливого соціально-психологічного клімату в трудовому колективі (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досліджено основи формування сприятливого соціально-психологічного клімату в трудовому колективі. Розглянуто характеристики сприятливого й несприятливого соціально-психологічного клімату. Визначено, що основними факторами, які впливають на стан соціально-психологічного клімату в трудовому колективі, є: зміст праці та ступінь задоволення людей роботою; умови праці й побуту, задоволеність ними; ступінь задоволення характером міжособистісних стосунків зі співробітниками; стиль керівництва, особистість керівника, а також те, чи задоволений він співробітниками. Доведено, що характерними ознаками колективу, в якому наявний несприятливий соціально-психологічний клімат, є висока плинність кадрів та низька ефективність праці. У результаті дослідження визначено, що соціально-психологічний клімат – це стан групової психіки, сукупність ставлення членів колективу до умов і характеру сумісної діяльності, до колег по роботі, до керівника колективу. Провідна роль у формуванні соціально-психологічного клімату в трудовому колективі належить керівництву, яке в першу чергу повинно зрозуміти психологію людей, їх емоційний стан, настрій, душевні переживання, знайти індивідуальний підхід до кожного співробітника, правильно розмежовувати службові обов'язки та права працівника, а також мінімізувати рівень конфліктних ситуацій у колективі. Кожний працівник має прислухатися до думок інших, вислуховувати та поважати один одного, правильно та стримано виявляти власні емоції та толерантно ставитися до їх вияву в інших. Отже, кожний член трудового колективу повинен зробити свій внесок у покращення його соціально-психологічного клімату.
Keywords: соціально-психологічний клімат; колектив; задоволеність; комфорт; результат; згуртованість; стимулювання; умови праці