Ощадливе виробництво як механізм зниження витрат (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто теоретичні та практичні аспекти «ощадливого виробництва». Запропоновано концепцію японських технологій управління, управління бізнесом і філософію, яка охоплює практично всі аспекти фінансово-господарської діяльності японських підприємств. Відому японську концепцію управління та практику ощадливості порівняно з вітчизняними традиціями і виробничим досвідом, окреслено шляхи досягнення аналогічних результатів. Підкреслено, що ідея ощадливості спочатку була використана в компаніях з дискретним циклом – в машинобудуванні. Згодом цю концепцію було адаптовано до безперервного виробництва, а потім – упроваджено у сфери торгівлі, послуг, охорони здоров’я, громадського сектора та багатьох інших. Lean поступово виходив за межі виробництва, об’єднуючи споживачів, постачальників, інших партнерів. Доведено думку, що конкурентні переваги грузинських підприємств можна досягти лише високою якістю й меншими витратами на виробництво. Таким чином, сьогодні необхідно повністю переглянути організацію виробництва, щоб виключити будь-які втрати в кожній ланці виробничого процесу. В управлінні виробництвом потрібний комплексний підхід, який одночасно включає якість продукції, концепцію, методи та інструменти. З урахуванням проблем у діяльності грузинських підприємств, з’ясовано, що впровадження ефективної концепції виробництва й використання її методів є важливим фактором підвищення продуктивності кожної ланки виробничої системи. Подальші дослідження будуть спрямовані на розроблення та вибір оптимальних стратегій застосування принципів концепції «ощадливе виробництво» з урахуванням внутрішніх і зовнішніх чинників, які формують середовище організації виробництва.
Keywords: концепція ощадливого виробництва; технологія управління; підвищення якості; зниження витрат