Інструментарій оцінювання дебіторської та кредиторської заборгованостей підприємства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досліджено методику оцінювання доцільності надання відстрочок платежу покупцям з точки зору зіставлення витрат і доходів, яку пропонують науковці  Київського національного торгово-економічного університету А.А. Мазаракі, Л.О. Лігоненко, та використано її інструментарій для  оцінювання вартостей дебіторської й кредиторської заборгованостей на прикладі підприємства ПрАТ «Полтавський олійноекстракційний завод – Кернел Груп» 2019 року. Визначено рівень витрат і доходів підприємства з урахуванням різноманітних факторів, розраховано абсолютну суму ефекту дебіторської та кредиторської заборгованостей. Оцінено можливий дохід від надання комерційного кредиту різним контрагентам як у сумі, так і у відносних показниках. Підкреслено, що важливим моментом у ній є облік середньозваженої вартості капіталу, який відволікається в дебіторську заборгованість. Оцінювання вартості кредиторської заборгованості як елемента капіталу базується на загальній концепції вартості капіталу. Під ціною капіталу мають на увазі відносний розмір річних витрат на обслуговування заборгованості перед постачальниками, інвесторами. Ціну товарної кредиторської заборгованості визначено на основі оцінювання втрат від недоотриманих цінових знижок, які могли б одержати підприємства при здійсненні авансових розрахунків. Визначено ефективність заборгованостей та проаналізовано «баланс вартості». Це дозволило встановити, що  на  ПрАТ «Полтавський олійноекстракційний завод – Кернел Груп» у 2019 році ефект кредитування споживачів у дебіторську заборгованість перевищує результати, отримані від використання кредиторської заборгованості. Проте з метою мінімізації «касового розриву» підприємству рекомендовано застовувати факторинг і вексельні розрахунки, які є досить ефективними інструментами в управлінні кредиторською та дебіторською заборгованостями, надання знижки покупцям.
Keywords: дебіторська заборгованість; кредиторська заборгованість; вартість капіталу; інструментарій оцінювання вартості; споживачі; підприємство; витрати; доходи