Маркетинг в умовах кризи: особливості застосування та шляхи реформування (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто проблеми застосування маркетингу в компаніях в умовах рецесії економіки. Перелічено та проаналізовано причини, чому департаменти маркетингу й реклами одні з перших потерпають на початку кризи. Визначено важливість реформування маркетингової системи до та під час кризи. Проаналізовано особливості кризи 2020 року, її відмінності від інших масштабних криз, вплив на поведінку споживача й розвиток економіки і маркетингу в цілому. Виділено нові мотиви та особливості в поведінці споживача, на які має вплив не тільки розвиток технологій, а й події 2020 року. Проаналізовано основні причини занепаду маркетингу в Україні під час будь-яких кризових явищ та шляхи розвитку відділу маркетингу. З метою утримання частки ринку компаній, зміцнення своїх позицій в умовах кризи й за можливості розширення свого впливу відділам маркетингу запропоновано аналізувати нові тренди в поведінці споживачів та будувати маркетингову стратегію згідно з ними. Сучасні напрями розвитку компаній у цілому та маркетингу зокрема включають вихід на онлайн маркетплейси, створення динамічних рекламних кампаній, швидку реакцію на зміни в трендах, комунікацію з клієнтами через смартфон, чесність зі споживачами, особливо в умовах кризи. Розглянуто успішні заходи великих корпорацій під час коронавірусу й кризи 2020 року. Крім того, проаналізовано актуальність виходу в онлайн для компаній різних сфер бізнесу згідно з даними Google Trends і пошуковими запитами. Виділено основні помилки при побудові маркетингу в кризових умовах та проаналізовано причини скорочення маркетингових і рекламних відділів. Виділено чотири основні ніші для бізнесу, які будуть на злеті мінімум рік. Досліджено чинники, котрі впливають на розвиток маркетингу й реклами. Виділено основні напрями розвитку підприємств, їхніх маркетингових департаментів та додаткові послуги, які може впровадити навіть невелика компанія і які створять коло лояльних клієнтів.
Keywords: економічна криза; маркетинг під час кризи; реклама; зміни в поведінці споживача