Адміністрування бізнес-процесів виробничого підприємства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досліджено бізнес-процеси на виробничих підприємствах. Визначено й схарактеризовано основні бізнес-процеси виробничого підприємства. Сформовано основні завдання, які є ключовими для бізнес-процесів на виробничому рівні. Установлено основні функції адміністративного процесу на виробничому підприємстві. Запропоновано використовувати стандарт Business Process Modeling Notation (BPMN), котрий дозволить підприємствам зрозуміти себе та учасників свого бізнесу й дозволить організаціям швидко адаптуватися до нових внутрішніх і ситуацій бізнесу. В умовах конкуренції зростають вимоги не тільки до персоналу, а й до системи управління, яка трансформується в професійний менеджмент (що передбачає не тільки виконання завдань, а й досягнення цілей і раціональне використання всіх ресурсів). Однак останнім часом зростають вимоги до якості функціональних завдань і необхідність їхньої оптимізації в усіх підрозділах, які є структурними підрозділами підприємства. Отже, управління виробничим підприємством передбачає оптимізацію всіх матеріальних та інформаційних потоків на підприємстві з метою отримання прибутку і створення умов для сталого розвитку. Управління бізнес-процесами на підприємстві це підхід до управління, котрий фокусується на оптимізації впровадження бізнес-процесів в організаціях. На основі Business Process Modeling Notation можливе візуальне моделювання бізнес-процесів. Програмним інструментарієм для цього міжнародного стандарту є IBM Web Sphere Business Modeler, який містить механізм моделювання й дозволяє моделювати створені моделі бізнес-процесів. Для кожного завдання в процесі призначається час виконання, вартість та інші характеристики, котрі можуть бути змінними. Суть моделювання полягає в тому, що на вхід створеної моделі бізнес-процесу надходить задана кількість запитів у певному часовому інтервалі. Кількість запитів відповідає тому, скільки разів процес має бути завершений. Відповідно при обробці чергового запиту накопичується статистика виконання різних етапів бізнес-процесу. Зібрана статистика дозволяє аналізувати відповідність задоволеності вимогам. В IBM Web Sphere Business Modeler аналіз може виконуватися для всього процесу, ресурсів, завдань і черг до й після моделювання. IBM Web Sphere Business Modeler надає можливість візуалізувати, аналізувати і документувати бізнес-процеси. Щоб постійно вдосконалюватися, ви можете моделювати бізнес-процеси, а потім упроваджувати й відстежувати їх, уживаючи певних заходів на основі ключових показників ефективності. Таким чином, бізнес-процеси будуть тісно пов’язані зі стратегічними цілями і повинні будуть коригуватися в міру необхідності, що дуже зручно в умовах швидких змін бізнес-середовища. Це підвищить ефективність бізнес-процесів виробничого підприємства та полегшить адаптацію операційної системи до вимог ринку.
Keywords: бізнес-процес; основний бізнес-процес; допоміжний бізнес-процес; виробниче підприємство; адміністрування