Теоретичні та інструментальні принципи міграції (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто основні теоретичні аспекти міграції. Зазначено, що ефективна координація, належне управління й жорстке регулювання трудової міграції може принести значну користь як для приймаючої, так і для країн-походження мігрантів, зменшуючи розбіжність між дефіцитом робочої сили та її надлишком; це також може призвести до внутрішнього розвитку бізнесу через прямі іноземні інвестиції як фінансових, так і людських ресурсів. З’ясовано, що з минулого століття тема міграції була гарячою, оскільки за останні кілька десятиліть ми спостерігали незліченну кількість людей, які мігрували з країн «третього світу» до країн «першого світу» з надією на світле майбутнє. Використання як незаконних, так і легальних шляхів міграції, що має величезний вплив на обидві сторони країни іммігрантів з точки зору втрати людського капіталу, також відомого як відтік мозку, зокрема молодого населення, та країни перебування, де іммігрант може бути або тягарем для уряду, або активом, якщо він чи вона мають видатні навички, які можуть знадобитися країні перебування. Міграція може бути основним інструментом для сталого розвитку бізнесу певної країни, коли вона ефективно організовується, належним чином керується і, що важливіше, значно регулюється. Наприклад, це стосується таких країн, як США, Канада, Австралія та багато країн Європи, котрі залучають щороку кількість іммігрантів із країн, що розвиваються, або у формі біженців, або у формі лотереї «зелена карта», яка є загальноприйнятою у США. І статистика показує, що ці іммігранти зробили величезний внесок у сталий розвиток вищезазначених країн, особливо в секторі бізнесу.
Keywords: трудова міграція; теорії міграції; міграційні процеси; економічний розвиток