Управління екскурсійною діяльністю у контексті культурно-когнітивного туризму як виду міжнародної економічної діяльності: теоретичні аспекти (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Мета статті визначити основні теоретичні аспекти управління культурно-пізнавальним туризмом, що являє собою відвідування історичних, культурних або географічних визначних пам'яток. Цей вид туризму є одним із найбільш популярних і наймасовішим на сьогодні, а також формує значну частку міжнародної торгівлі послгами. Визначено основні аспекти управління екскурсійною діяльністю й позиціонуванням території туристичного обслуговування. З кожним роком туристична діяльність усе більше розвивається та виходить на новий рівень. Під впливом цього сучасний турист стає більш інформованим про природні та культурні цінності різних місцевостей. Збільшується й попит на екскурсійні маршрути та водночас і вимоги до рівня обслуговування та якості послуг. Нинішній ринок туристичних послуг охоплює значний діапазон культурно-розважальних послуг, причому безпосередньо з найбільш поширених видів послуг як в українському, так і зарубіжному туризмі є екскурсійний тур, головна мета якого полягає ознайомленні з культурною й історичною спадщиною міста чи країни. Невід’ємною частиною екскурсійного туру є маршрут, котрий показує весь шлях подорожі. Розроблення схеми маршруту та його програмне забезпечення нерозривно пов'язані паралельні процеси, до яких застосовуються управлінські інструменти. Отже, актуальність теми статті зумовлена тим, що на сучасному етапі розвитку туристичної діяльності варто збільшувати кількість і якість екскурсійних подорожей для задоволення потреб туристів, що неможливо без застосування сучасних методів та моделей управління.
Keywords: управління; міжнародна економічна діяльність; туристичні послуги; міжнародний ринок послуг