Оцінювання впливу ризикостійкості на ефективність діяльності підприємства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Аналіз наукової літератури дозволив систематизувати сучасні підходи до трактування категорії «ризикостійкість підприємства». Було визначено, що багато економістів ототожнюють поняття «ризик», «стійкість» та «ризикостійкість підприємства». Тому виконано порівняльний аналіз категорій «ризик», «стійкість» і «ризикостійкість підприємства», виявленя їхні спільні риси та відмінності, що дозволило авторам визначити ризикостійкість як системну характеристику підприємства, яка кількісно визначає його найбільш важливі внутрішні та зовнішні взаємодії в ієрархічній системі та можливості функціонування і розвитку в умовах нечіткого середовища. Її оцінний показник – рівень ризикостійкості – є моментним показником, котрий характеризує конкретну економічну ситуацію, що склалася в певний момент часу під впливом об’єктивних і суб’єктивних факторів. Визначено три складові ризикостійкості: фінансова стійкість, ринкова стійкість та виробнича стійкість. Дано коротку їх характеристику. Оскільки рівень ризикостійкості встановлювати рівнем стійкості за кожною складовою, запропоновано інтегральний показник ризикостійкості визначати як середньозважене значення з показників, що характеризують поточний, тактичний і стратегічний рівень ризикостійкості. Виявлено склад показників, що визначають рівень ризикостійкості за кожною складовою, їхню вагомість, алгоритм їх оцінювання. Пропонований методологічний підхід до оцінювання ризикостійкості підприємства дозволить оцінити загальний рівень його ризикостійкості, а також на основі причинно-наслідкових зв’язків визначити ключові ударні акценти, активація яких дасть змогу підвищити фінансові результати діяльності підприємства в довгостроковій перспективі.
Keywords: ризик; ризикостійкість підприємства; складові ризикостійкості; індекс ризикостійкості