Виставково-ярмаркова діяльність у системі підтримки національних експортерів (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Міжнародні виставки та ярмарки є не тільки важливим інструментом комунікації, але й механізмом просування нових технологій і товарів на національні та міжнародні ринки. Обґрунтовано роль держави в підтримці учасників національних та зарубіжних виставок і ярмарків та процесів розвитку виставкової інфраструктури. Виконано порівняльну характеристику й визначено відмінності між ярмарками та виставками. Проаналізовано структуру розподілу виставкових площ у світі й виявлено, що у Європі знаходиться найбільша кількість виставкових комплексів, частка яких складає 46% від загальносвітових показників. Протягом останнього десятиліття в Україні роль міжнародних виставок та ярмарків значно зросла, а разом з нею і кількість організаторів виставково-ярмаркової діяльності. Як показав аналіз, значна частина участі в українських виставках припадає на країни Євросоюзу. Розглянуто динаміку основних характеристик виставкової діяльності в Україні з 2015 до 2019 року, що свідчить про розвиток цієї сфери, але у 2018 – 2019 рр. відбулося певне падіння окремих показників, зокрема відвідуваності цих заходів. Детально проаналізовано стан виставково-ярмаркової діяльності у 2019 р. Визначено перспективи виставково-ярмаркової діяльності в Україні. Особливо нагальним стає вирішення питання навчання, перепідготовки і підвищення кваліфікації працівників виставково-ярмаркової сфери, а також активної участі державних органів у становленні та розвитку міжнародних і національних виставок та ярмарків.
Keywords: виставка; ярмарок; виставково-ярмаркова діяльність; експортери; виставкові площі; державна підтримка