Обґрунтування вибору стратегії розвитку корпоративної соціальної відповідальності туристичними підприємствами (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досліджено сутність соціально відповідального бізнесу та його значення для стратегічного розвитку підприємств. Метою дослідження є класифікація основних стратегій розвитку корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) і обґрунтування вибору стратегій КСВ туристичними підприємствами. Зазначено, що КСВ включає питання бізнесу, екології та соціальної сфери, оскільки вони мають прямий та значний вплив на компанію, її працівників і стратегічних партнерів. Визначено, що основними принципами КСВ є добровільність, надійність та своєчасність, створення цінностей для всіх рівнів корпоративного середовища. Запропоновано класифікацію стратегій розвитку КСВ на основі чотирьох функцій менеджменту за концепцією І. Адізеса. У результаті дослідження визначено особливості формування стратегії розвитку КСВ підприємств на основі ідентифікованих напрямів її забезпечення. Обґрунтовано систему метрик щодо оцінювання розвитку КСВ із застосуванням інструментарію концепції збалансованої системи показників і теорії стейкхолдерів. Побудовано карту стратегічних груп основних туристичних операторів України із врахуванням  індикаторів кожної груп стейкхолдерів корпоративної соціальної відповідальності (споживачі, інвестори, працівники, суспільство). Установлено, що запропонована система показників для оцінювання рівня КСВ потребує адаптації до конкретного туристичного підприємства. Побудовано стратегічний профіль туристичних підприємств, який дозволяє порівняти рівень розвитку КСВ туристичних операторів та визначити стратегічні напрями її посилення. Обґрунтовано вибір відповідних стратегій розвитку корпоративної соціальної відповідальності, й рекомендованими стратегіями для впровадження туристичними підприємствами є симбіоз комунікативних та орієнтованих на проект стратегій управління взаємовідносинами з клієнтами, підвищення розпізнаваності бренду й ділової репутації.
Keywords: корпоративна соціальна відповідальність; стратегія розвитку корпоративної соціальної відповідальності; туристичні підприємства