Загрози здоров’ю в європейському регіоні та їх економічний вплив: уроки для України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто різноспрямовані аспекти впливу пандемії COVID-19 на економічну сферу країн європейського регіону. Обґрунтовано необхідність урахування досвіду інших європейських країн щодо подолання наслідків епідемії в соціально-економічній сфері. Проаналізовано існуючі наукові праці, що стосуються дослідження впливу COVID-19 на різні галузі економіки. Для наочності представлення результатів аналізу побудовано таблиці динаміки змін показників підтримки урядів різних країн та економічного індексу впливу для певних країн європейського регіону. Розкрито деякі специфічні підходи до впливу уряду на нівелювання негативних наслідків поширення пандемії всередині країн – від найбільш активних діячів до пасивної поведінки. Розгалужено проаналізовано досвід Великобританії у сфері макроекономічного стимулювання країни до виходу з кризи, спричиненої поширенням коронавірусу. Розглянуто різні сценарії розвитку пандемії – від найбільш оптимістичного до більш песимістичного. Зроблено висновок стосовно того, що COVID-19 негативно впливає на рівень довіри всередині суспільства та на міру впевненості в настроях споживачів. Оскільки такого роду епідемії призводять до закриття великої кількості виробництв та фактично до відключення критично важливих компонентів ланцюгів поставок, то виникають реальні розриви у функціонуванні проблеми, які результують у проблеми в середньостроковій перспективі. Разом з тим такі непередбачувані події, як COVID-19 стимулюють виникнення та прискорене впровадження нових технологій. Наведено приклади таких технологій, що набули поширення за світової коронавірусної пандемії. Узагальнено, що Україна має враховувати всі світові тенденцїі у впровадження заходів економічного характеру, а також слідкувати за мейнстримом розвитку технологій, які дедалі більше поширюються в суспільстві, зокрема окремої уваги потребує концепція економіки благополуччя, у якій якість життя розглядається з неочікуваних сторін, і набувають популярності профілактика захворювань, бажання проживати в здоровому регіоні, здорові подорожі тощо.
Keywords: здоровий регіон; дослідження впливу COVID-19; нові технології в умовах пандемій; європейська економіка; заходи протидії коронавірусній пандемії