Моделювання впливу диверсифікації імпорту на ринок природного газу України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Запропоновано інструментарій кількісного оцінювання рівня диверсифікації імпортних джерел та маршрутів постачання природного газу, здійснено оцінку рівня диверсифікації газового ринку України, визначено пріоритетні шляхи підвищення рівня диверсифікації ринку природного газу України в контексті інтеграції до ринку природного газу ЄС. На основі запропонованого концептуально-методичного підходу до оцінювання рівня диверсифікації ринку природного газу України розроблено модель диверсифікації ринку природного газу нашої держави. Енергетична безпека – це своєчасне, повне і безперебійне забезпечення паливом та енергією необхідної якості матеріального виробництва, невиробничої сфери, населення, комунально-побутових й інших споживачів; запобігання шкідливому впливу на довкілля; транспортування, перетворення і споживання паливно-енергетичних ресурсів в умовах сучасних ринкових відносин, тенденцій та показників світового ринку енергоносіїв. Власну енергетичну безпеку Україна розглядає у контексті посилення співробітництва з ЄС у сфері енергетики. Вона прагне реалізувати або розширити проекти з диверсифікації постачання природного газу, зміцнити свій статус надійної транзитної країни, інтегруватися в енергетичний простір ЄС. У рамках цілеспрямованої політики на диверсифікацію джерел надходження природного газу Україна співпрацює з європейськими операторами суміжних газотранспортних систем щодо можливості підписання по всіх точках з’єднання «угоди про взаємодію», а також працює над забезпеченням і розширенням технічних можливостей транспортування газу з території країн Європи. Значні потужності газосховищ в Україні в цьому разі можуть використовуватися для сезонного арбітражу цін для зниження загальної вартості імпортного газу.
Keywords: oцінювання; ефективність механізму; реверсне постачання газу; контракт; транспортування природного газу; енергетична незалежність; економіка