Оцінювання конкурентоспроможності туристичного підприємства в сучасних умовах (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто й виділено проблеми конкурентоспроможності туристичного підприємства як окремого предмета дослідження. Виявлено, що стратегічні зміни останнього часу, які виступають запорукою створення майбутніх конкурентних переваг є результатом забезпечення тривалого розвитку туристичного підприємства у відповідних конкурентних умовах господарювання. Теоретичною й методологічною основою дослідження є наукові розробки вітчизняних і закордонних учених, пов’язані з конкурентоспроможністю як пріоритетним економічним чинником сталого розвитку та функціонування туристичного підприємства в мінливому зовнішньому середовищі, матеріали спеціалізованих наукових конференцій і симпозіумів. Показано, що найгострішою проблемою оцінювання рівня конкурентоспроможності туристичного підприємства виступає дефіцит інформації про конкурентів, що призводить до неповноти аналізу, використання суб’єктивних балових оцінок, високих фінансових та часових витрат на проведення дослідження рівня конкурентоспроможності. Проаналізовано основні конкурентні стратегії підприємства, які дозволяють виграти у боротьбі з конкурентами. Зроблено акцент на необхідності розроблення етапів системності дослідження конкурентоспроможності підприємств туристичної галузі, що дасть змогу охарактеризувати рівень їх конкурентоспроможності навіть в умовах дефіциту інформації. Отримані результати дослідження є основою для наукового обґрунтування процесу управління конкурентоспроможністю туристичних послуг (товару), що виступає однією з підцілей управління конкурентоспроможністю підприємства і має йому підпорядковуватися. Отримані результати дослідження – це підґрунтя для ефективного стратегічного управління розвитком туристичних підприємств, здатного підвищити конкурентоспроможність вітчизняної туріндустрії.
Keywords: конкурентоспроможність підприємства; туристичне підприємство; туристичні послуги; стратегія; конкуренті переваги; інформація; ринки збуту