Фінансова стабільність банків та її моніторинг в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розвинуто поняття фінансової стабільності банків як комплексної та багатоаспектної категорії, зміст якої постійно збагачується. Розглянуто підходи до визначення фінансової стабільності в цілому й фінансової стабільності банків  зокрема. Зазначено, що  сучасні операційні, функціональні, інституційні, технологічні особливості діяльності банків не можуть не позначитися на змістовному наповненні їх фінансової стабільності та оновленні механізмів її забезпечення. Наголошено на необхідності завчасної адаптації банківських установ до об’єктивних трансформацій економічного середовища шляхом інтегрування ризик-орієнтованого підходу й використання передових методів управління банком у всіх його бізнес-процесах. Здійснено моніторинг рівня фінансової стабільності банків в Україні, для чого проаналізовано основні об’ємні показники їхньої діяльності та індикатор Bank Z-score, що розраховується Світовим банком. Аналіз показників проникнення банків в економіку засвідчив, що розвиток банківського сектора відстає від потреб реального сектора, тому їхня фінансова стабільність є відносною, хоча простежуються тенденції до її зміцнення. Особливо позитивним стає постійне нарощення капітальної бази українських банків і дотримання ними нормативів адекватності капіталу. Проте якість кредитних портфелів банків є незадовільною, що становить загрозу для їхньої фінансової стабільності, навіть із врахуванням великих обсягів сформованих резервів під неповернення кредитів. Динаміка індикаторів фінансової стабільності, що розраховуються Національним банком України, підтвердила наявність передумов для її перспективного забезпечення, незважаючи на складні умови зовнішнього середовища. Запропоновані у статті напрями моніторингу фінансової стабільності дозволяють вчасно діагностувати її погіршення з метою недопущення критичних наслідків для національної економіки.
Keywords: банк; фінансова стабільність; рівновага; адаптація; моніторинг; достатність капіталу; якість кредитного портфеля