Планування ділової активності та оцінювання її впливу на фінансову стабільність підприємства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
На сучасному етапі розвитку підприємства як відкритої соціально-економічної системи актуальним залишається питання, наскільки існуючі методики аналізу фінансового стану задовольняють потреби користувачів з огляду на динамічність і багатогранність господарських процесів. Метою статті є обґрунтування релевантних залежностей між статичними та динамічними показниками фінансового стану, які відображають такі його характеристики, як ділова активність і фінансова стійкість. Виявлено функціональну залежність між динамічними показниками ділової активності та статичними показниками фінансової стійкості, обґрунтовано методику факторного аналізу фінансової стійкості. Визначено економічний зміст співвідношення показників оборотності активів та власного капіталу та встановлено характер його взаємозв’язку з динамікою активів. Теоретичним і практичним шляхом виявлено, що якщо співвідношення показників оборотності активів і власного капіталу більше за коефіцієнт фінансової незалежності на початок досліджуваного періоду, то позитивна динаміка вартості майна матиме негативний вплив на кінцеву фінансову стійкість підприємства, і навпаки, якщо це співвідношення буде меншим за коефіцієнт фінансової незалежності на початок досліджуваного періоду, вплив позитивної динаміки вартості майна на кінцеву фінансову стійкість буде позитивним. Запропоновано враховувати цю залежність як для ретроспективного факторного аналізу, так і для прогнозування фінансової стійкості.
Keywords: фінансовий стан; фінансова стійкість; ділова активність; фінансові коефіцієнти; оцінювання впливу; фінансове планування